Mi lista de blogs

viernes, 25 de mayo de 2018

ANÀLISI LEXICOMÈTRICA


               1. INTRODUCCIÓ

Aquesta activitat té com a objectiu realitzar una anàlisi lexicomètrica a partir de la informació recopilada de dos blocs diferents que parlen i tracten sobre el feminisme i les diferències de gènere, sense oblidar-se de la violència de gènere que cada dia és més freqüent en la nostra societat.
Desprès d’haver llegit molts blocs i analitzat detingudament quina tipologia s’adequa millor al meu objecte d’estudi, he decidit triar el bloc d’una activista força coneguda com és la Lidia Falcón   i el bloc coordinat per Isabel Valdés  que té al diari El País
He triat 6 articles diferents de cada un d’aquests blocs que porten per títol:


BLOC DE LÍDIA FALCÓN
BLOC DEL DIARI “ EL PAÍS”
Las categorias que matan
Él quiere ponerse malles, ella ser fontanera
Politizar el feminismo
El Corán utiliza un lenguaje inclusivo, hoy Alá diría “ portavoza”
El triunfo del 8 de marzo ( y las necedades que se han dicho)
“La niña sin miedo” se plantará frente a la sede de Wall Street
Huelga de mujeres
Soy feminazi?
Quién mató a Mame Mbaye?
Solo mujeres
Mujeres de la II República
De Alcàsser a la Manada: ellos violan, matan, o ambas, y ellas tienen la culpa

Per realitzar aquest anàlisi s’ha utilitzat el programa AntConc.




             2.  ANÀLISIS LEXICOMÈTRICA

En primer lloc, s’han analitzat els articles extret del bloc del diari El País.
En aquests podem observar que els 3 lemes més utilitzats han estat dona, homes i feminisme. Tot i que s’ha lematitzat el corpus i d’aquesta lematització han sortit dos dels lemes més emprats, cal dir que quan es va fer l’anàlisi de paraules més utilitzades van sortir les mateixes en les primeres posicions. 




Referent a la riquesa lèxica, ens trobem amb un 0’58[1], això vol dir s’han utilitzat diferents mots per referir-se al mateix aspecte, tot i que potser la riquesa lingüística no és molt elevada.
Per altra banda, hem volgut analitzar la freqüència amb la que apareixen juntes certes paraules. És a dir, aïlladament ja hem vist quines són les paraules més emprades, però donant un pas més enllà, hem analitzat quins són els n-grames més destacables i les combinacions més emprades són: “llenguatge inclusiu”, “contra la igualtat” i “discriminació per raó de sexe”, quelcom que no crida gaire l’atenció donada la temàtica del bloc.  

Arribats a aquest punt, passarem a parlar del bloc de Lídia Falcón.
En aquest les paraules més emprades són: dones, feminisme i gènere, quelcom molt semblant al bloc anteriorment analitzat. A nivell de riquesa lèxica, aquest es troba en un 0’61, un resultat una mica superior al bloc coordinat per Isabel Valdés.




Els n-grames més destacables han estat: “escletxa salarial”, “el moviment feminista” i “contra la violència de gènere”. La qual cosa ens mostra un bloc activista amb una alta càrrega reivindicativa.
Per altra banda, tot investigant les opcions d’anàlisis que el programa Antconc ens permet realitzar, hem pogut veure que a nivell de concordança cada cop que s’utilitza el mot esquerre és per referir-se als partits polítics d’aquesta ideologia.




Per últim, s’ha decidit analitzar en conjunt tots els articles per veure si els resultats diferien. Primerament, cal dir que les paraules claus coincideixen amb les tres que ho eren al bloc de Lídia Falcón; quelcom semblant passa amb les seqüències de paraules més repetides que són: “el moviment feminista” i “la violència de gènere”.
Per altra banda, a nivell de riquesa lèxica, el fet de analitzar els articles conjuntament no afavoreix aquesta ja que baixa al 0’53. És cert que és quelcom molt complicat quan l’eix central a partir del qual giren tots els articles és el feminisme. Al cap hi ha la fi, quan s’analitza un tema determinat les paraules emprades solen ser molt semblants i no difereixen gaire, tot i que l’article l’escriguin persones diferents.

      3.    CONCLUSIÓ
Pel que fa els blocs analitzats cal comentar que en tots els articles ens hem trobat amb dones preocupades per la situació actual del seu gènere i de la política, en general. El moviment feminista i la lluita per la igualtat de gènere és una constant que es repeteix al llarg dels mesos en tots els articles analitzats, així com també ho és la preocupació respecte la violència de gènere que ha augmentat en les darreres dècades.
Tot i així, el bloc de Lídia Falcón és molt més reivindicatiu i en certa manera dels seus articles es desprèn que l’opinió de l’escriptora no es queda en una pantalla, sinó que lluita, defensa i actua en favor de la igualtat de la dona.

Per últim, cal dir que aquesta anàlisi lexicomètrica ha estat possible gràcies al programa AntConc. Una eina que ens mostra les paraules i estructures més emprades en un text. Ens permet establir relacions entre mots i obviar aquelles paraules que no tenen cap mena de valor terminològic. A més a més, és una eina molt útil per analitzar l’estil de les autores dels articles, així com per reflexionar sobre la realitat i el neguit sobre un tema concret.

          4. BIBLIOGRAFIA

·    Navarro, Borja. (2014) Guia ràpida de anàlisis de corpus (con AntConc). Universitat d’Alacant
·         https://elpais.com/agr/mujeres/a/  última visita: 25/5/2018
·         http://blogs.publico.es/lidia-falcon/  última visita: 25/5/2018



[1] La riquesa lingüística es valora entre 0-1, sent 1 la màxima puntuació. Per poder valorar el més objectivament aquest aspecte s’han utilitzat textos molt semblants en quant a quantitat de paraules.

No hay comentarios:

Publicar un comentario